Terug naar lijst

Jeroen Henneman (Johannes Jeroen Maria)
Haarlem 1942

 
  • Zaklantaarn
    zeefdruk [66 x 49]
klik voor vergroting

Jeroen Henneman heeft zijn opleiding gehad aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie in Amsterdam en het Koninklijk Hoger Instituut in Antwerpen. In de periode 1961 tot 1976 reist, woont en werkt hij afwisselend in o.a. België, Frankrijk, de VS, Zwitserland en Amsterdam.
Jeroen Henneman is een veelzijdig beeldend kunstenaar die als schilder, tekenaar, graficus en objectmaker maar ook als theater- en televisiemaker in binnen- en buitenland bekendheid geniet.
Henneman voelt zich aangetrokken tot het eigenzinnige ding, het eenzaam brandende peertje dat op de schilderladder is achtergelaten, de wandelende tak op wieltjes, het potlood dat signeert. De tragiek van de mens verbeeldt Henneman in de humoristische, schijnbaar platte dramatiek van het object.
Door middel van isolatie van objecten of het ´ingelijst´ laten zien van plaatsen uit de dagelijkse ervaringswereld toont Henneman de absurditeit of melancholie van eenvoudige gebeurtenissen.
Het stilzetten van de tijd is een ander thema dat bij Henneman op warme belangstelling kan rekenen. Foto´s, kasten, losse objecten hebben als thema vallende asbakken, vallende koffiepotten, knippende scharen. De peuken van de sigaretten blijven gefixeerd in de lucht hangen, de koffiepot valt filmframe voor filmframe, in fases dus, als in een stripverhaal, beeldje voor beeldje, tegen de tafelrand.